Nyt on sitten juostu maraton kengurumaassa. Olin lomareissulla Australiassa ja siihen piti tietenkin mahtua yksi maraton. Joulukuu on Australiassa kesäaikaa eikä maratoneja siellä silloin juuri järjestetä ilmeisesti liian lämpimän sään takia. Löysin sentään netistä muutamia, ja parhaiten matkaohjelmaan sopi 'Canberra Summer Marathon' Australian pääkaupungissa. Nettisivujen mukaan tapahtuman piti olla monipäiväinen kansanjuhla, jossa olisi sekä triatlonia että eripituisia juoksumatkoja. Pari päivää ennen kisaa tuli ilmoitus, että triathlon-tapahtuma on peruttu, mutta juoksut järjestetään suunnitelmien mukaan. Kansanjuhlasta ei ollut tietoakaan, pikemminkin kyse oli pienimuotoisesta hölkkätapahtumasta, mutta ei se menoa haitannut. Tärkeintä oli saada maratonkerkintä uudesta maasta.
 
Tapahtuma oli aika pieni, juoksijoita kaiken kaikkiaan reilut 150, joista maratoonareita 54, eli mistään massamaratonista ei tosiaan ollut kyse. Katsojia ei juuri ollut, muutamaa ilmeistä alan harrastajaa lukuun ottamatta. Hinta-laatusuhde oli surkea. Osallistumismaksu oli jotain 80 euroa eikä siihen kuulunut mitään muuta kuin ajanotto ja normaali huolto matkan varrella ja maalissa. Urheilujuomaa, Coca-Colaa,vettä, hedelmäkarkkeja. Siis ihan perushuolto, ei geeleja, banaaneja, eikä mitään suolaista. Maalissa oli sitten tarjolla vesimelonisiivuja ja omenalohkoja, urheilujuomaa ja vettä. Mitään t-paitaa, mitalia tai muuta ylimääräistä sälää ei osallistumismaksuun kuulunut. Myös tiedottamien oli mielestäni heikosti hoidettu. Nettisivuilla oli niukasti tietoa, mutta löytyihän sieltä lähtöpaikka ja -aika lopulta.
 
Maisemien puolesta reitti oli kyllä miellyttävä ja lisäksi melko tasainen. Juostiin järven rannan tuntumassa edestakaisella reitillä neljä kierrosta. Alusta oli osittain betonilaattaa, osaksi asfalttia ja pieni pätkä hiekkatietä. Lähtö oli aamulla klo 06:00, jolloin lämpötila oli ehkä 15 astetta. Auringon noustessa lämpötila kohosi, mutta onneksi oli pilvistä ja jonkin verran tuulista, niin ei tarvinnut kovassa paahteessa juosta. Viimeisellä kiekalla pilvet väistyivät ja aurinko rupesi porottamaan kunnolla, mutta onneksi paahteessa tarvitsi juosta vain muutama viimeinen kilometri. Alkumatkasta toiveissa oli neljän tunnin alitus, mutta pikku hiljaa juoksun edetessä tavoite karkasi, eikä yhtään huvittanut yrittää pyristellä vastaan vaan tyydyin hölkkäämään reilusti mukavuusalueella. Loppuaika oli reilu neljä tuntia. Tuloslinkki: http://tempus.racetecresults.com/results.aspx?CId=16516&RId=115
 
Maraton tuli siis juostua, mutta tähän loppuun vielä lyhyt matkaraportti. Korson kenguruja varmaan kiinnostaa, että näkyikö niitä kenguruita siellä Australiassa. Kenguruvaroitusmerkkejä ainakin näkyi teiden varsilla vähintään yhtä paljon kuin Suomessa hirvivaroitusmerkkejä. Itse kenguruja näin vain kaksi kertaa. Canberrassa minulla oli auto pari päivää vuokrattuna ja kun kävin ajelemassa kaupungin ulkopuolella osuin sattumalta suojelualueelle (http://www.tidbinbilla.act.gov.au/experience/recreation/the-sanctuary), jossa sitten näin kunnolla kenguruja ja muitakin eksoottisia eläimiä. Suojelualueella oli sellainen noin 10 km pituinen autolenkki, joka varrella sitten yhdellä niityllä kenguruja oli varmaan kymmeniä. Se verran kesyjäkin ne olivat, että niitä pääsi kuvaamaankin melko lähelle. 
Suojeluialueen ulkopuolella näin vain kerran näitä pussieläimiä, kun tien vierestä lähti kaksi kengurua loikkimaan metsän (so. pusikon) suuntaan. Eli ei niitä kenguruja siellä ihan joka paikassa näe.

Sydneyn ja Canberran lisäksi kävin Keski-Australiassa katsomassa Ulurun. Komea kivi se on ja muutenkin siellä seudulla on hulppeat ja avarat maisemat. Mutta kuumaahan siellä oli. Auton lämpötilamittari näytti parhaimmillaan 43 astetta, virallinen sääsivu näytti 42 astetta, joten yli 40 siellä Ulurulla kuumimpana päivänä oli. Kiersin kiven jalkapatikassa (n. 10 km), tosin silloin lämpötila oli 'vain' jotain 33-35 astetta. Kiipeäminen kivelle oli juuri silloin kielletty, enkä sellaisella helteellä olisi sinne varmaan lähtenytkään kapuamaan.

Viimeinen matkakohde oli itärannikon pohjoisosassa oleva Cairns. Se on sellainen rantalomakohde kilometrien pituisine hiekkarantoineen. Yhtenä päivänä kävin järjestetyllä reissulla Isolla valliriutalla snorklailemassa. Vesi oli kirkasta, korallit kauniita ja kalat värikkäitä.

Loppuun kuvia:

Kenguruja:

aus2.jpg 
aus4.jpg
aus3.jpg

Kenguruhampurilainen:

aus8.jpg

Uluru:

aus5.jpg 

Hotellin vieressä oli kilometrikaupalla hiekkarantaa, mutta rannalla tällaisia varoitustauluja. No, oli siellä sitten parissa kohtaa verkoilla aidattu alue, jossa voi uida.
aus6.jpg

Sydneyn oopperatalo ja kaupungin keskustaa:
aus7.jpg