Ennen maratonia vietin viikon verran rantalomaa Phuketissa Etelä-Thaimaassa. Ilma siellä oli kuuma ja kostea, muutaman kerran kävin lyhyellä aamulenkillä. Lähinnä hiekkarannalla juoksin paljan jaloin hyvin kevyttä hölkkää.

Jouluaattona lensin maratonkaupunkiin Chiang Maihin, joka sijaitsee Pohjois-Thaimaassa. Siellä ei ollut niin hiostavan kuuma. Päivälämpötila varmaan nousi lähelle kolmeakymmentä, mutta kuivempi ilma teki siitä siedettävämmän. Yölämpötilat laskivat alle kahdenkymmenen eikä ilmastointilaitetta tarvinnut yöllä pitää päällä niin kuin Phuketissa. Hotelli oli aivan maratonin lähtö- ja maalialueen vieressä. Numerolaput haettiin expoalueelta, joka oli toisella puolella katua, siellä myös tarjoiltiin tankkausruokaa, ei pastaa vaan riisiä ja jotain Thaimaalaisia liharuokia ja kasviksia. Ihan hyvät sapuskat. Illan mittaan oli myös värikkäitä kansantanssiesityksiä. Osallistujat saivat hihattoman juoksupaidan ja lippiksen. Maaliin juosseet saivat lisäksi mitalin ja Finisher T-paidan. Kun osallistumismaksu oli jotain parikymmentä euroa, niin ihan mukavasti sai vastinetta rahoille.

Maraton starttasi jouluyönä klo 04:00. Starttiaika oli valittu varmaan liikenteen takia, vaikka olihan se lämpötilakin aamuyöllä juoksun kannalta kohtullinen, muutama aste alle 20 astetta. Juoksu kulki pitkin ja poikin kaupungin katuja ja maanteitä. Paikka paikoin oli muovikartioilla erotettu juoksijoille omaa kaistaa, mutta suurin osa juostiin tien laitaa pitkin, Se ei ollut mikään ongelma, kun yöaikaan liikenne oli muutenkin aika vähäistä. Pimeää kesti pari ensimmäistä tuntia. Järjestäjät ohjailivat risteyksissä juoksijoita oikealle reitille valosauvojen ja taskulamppujen avulla. Homma pelasi suhteellisen hyvin. Maaliin tullessa vähän ennen kahdeksaa liikennettä alkoi jo olla melko pajon, skoottereita ja autoja sai vähän väistellä.

Chippiajanotto oli käytössä ja väliaikamatto kolmessa kohtaa matkan varrella. Lisäksi muutamalla kääntöpaikalla juoksijoille jaettiin eri värisiä kuminauhoja, ilmeisesti maalissa tarkistivat (en kyllä huomannut), että oikean väriset löytyvät ranteesta. Urheilujuomaa oli tarjolla muutamalla huoltopisteella, tai en tiedä oliko se urheilujuomaa, maistui lähinnä mehulle, mutta ihan hyvän makuista. Joka asemalla oli tarjolla kuitenkin vettä ja lisäksi hedelmiä (banaania, vesimelonia, taatelia). Omia geelejä en ottanut mukaan, banaania ja vesimelonia napsin matkalla veden ja urheilujuoman lisäksi.

Reitti oli aika tasainen ja kun lämpötila oli suht kohtuullinen, niin hyväkuntoisena reitillä olisi voinut juosta hyvänkin ajan. En mitään ennätystä lähtenytkään hakemaan, mutta alle neljän tunnin aikaa kuitenkin. Eikä juoksufiiliskään ollut paras mahdollinen ehkä osaksi tuon aikaisen starttiajankohdan takia. Lisäksi olin polttanut itseni auringossa pari päivää aiemmin, kurkku oli kipeä, kun olin pitänyt ilmastointilaitetta yöaikaan liian kylmällä, ja vasemman jalan lihakset olin saanut kipeiksi pikaveneen kyydissä Phuketissa. Juoksu kulki ilman suuria ongelmia, kympin kohdalla piti piipahtaa wc:ssä, onneksi olin varannut omat wc-paperit mukaan. Loppuaika oli päivän kunnon mukainen 3:55:42.

Maalissa tarjotiin juomista, riisiä, liharuokaa ja keittoa. Hotelli oli aivan lähdön ja maalin vieressä, niin että oli lyhyt matka suihkuun ja jatkamaan kesken jääneitä unia.

Tapahtuma oli aika pienimuotoinen, maratonilla oli juoksijoita kahden-kolmensadan välillä. Eikä aamuyöllä juuri katsojia tai kannustajia näkynyt. Maalialueella oli jonkin verran porukkaa kannustamassa. Kaiken kaikkiaan ihan positiivinen tapahtuma. Voin suositella, jos joku lomailee Thaimaassa Joulun aikaan, niin Etelä-Thaimaasta Chian Maihin pääsee halpalentoyhtiöllä muutamalla kympillä ja tuleepahan nähtyä samalla muutakin osaa maata. Kaupunki ei ole niin täynnä turisteja kuin Etelä-Thaimaan lomakohteet ja hinnat ovat halvemmat. Buddhatemppeleitä siellä tuntui olevan paljon ja esimerkiksi Thaimaan korkein vuori, reilu 2 500 metriä, sijaitsee lähellä kaupunkia.

- Anssi

 

Pari kuvaa reissulta: